In een duel dat twee gezichten kende, sleepte Go Ahead Eagles een punt uit de verhitte strijd. Al snel in de eerste helft, waarin het voetballend heer en meester was, scoorde het de openingstreffer. In het tweede deel veranderde het duel in een fysieke strijd waarbij NAC de gelijkmaker binnenschoot. Een uitslag die over het geheel genomen terecht was.

Een oud spreekwoord zegt: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen.” Veel sympathie kregen de Bredanaars niet voor hun instelling en spandoeken, maar het leverde wel een punt op in de strijd tegen degradatie. “Wil je de finale halen, of geblesseerd op de tribune balen?” was mogelijk het meest aanstootgevende, maar ook veelzeggende spandoek.

NAC - Go Ahead Eagles | foto: Han Balk
NAC – Go Ahead Eagles | foto: Han Balk

Kille start, briljante aanval

De toon werd al vroeg gezet. Suray ontsnapte aan een zware blessure na vier minuten spelen, maar scheidsrechter Kooy wilde er niet eens geel voor geven. De grens werd daardoor direct verlegd. Wat volgde was een opgefokt NAC dat – buiten de talentvolle huurling Sauer om – absoluut niet aan voetballen toekwam. Schaven, beuken, overdreven rollen en buitelen. Zelfs hun trainer zakte mee in het niveau.

Go Ahead Eagles hield het hoofd koel en voetbalde er regelmatig briljant onderuit. Eén van de langere en strak uitgevoerde aanvallen leverde ook direct de openingstreffer op. ‘Kilometervreter’ Smit leidde af en schoof de bal op de beweeglijke Edvardsen, die rechtsachter Deijl aan zag komen stormen. De aanvoerder joeg de bal strak in het dak van het doel: 0-1.

In de problemen kwam de Deventer ploeg verder niet, ondanks een foute inspeelpass van De Busser. Zelf verzuimde het wel om met een ruimere voorsprong de rust in te gaan.

NAC - Go Ahead Eagles | foto: Han Balk
NAC – Go Ahead Eagles | foto: Han Balk

Tweede helft: ander spel, andere strijd

Na de thee werd het een heel ander duel – grimmig, met Spaans-Portugese taferelen vanaf de NAC-zijde. Alles wat nodig is om degradatie te ontlopen werd uit de kast getrokken. Smit miste al koppend het vijandelijke doel, waarna de thuisclub op gelijke hoogte kwam. Aanvoerder Van den Bergh speelde de Australiër Balard goed in, die strak uithaalde voor de gelijkmaker.

Dat bracht meer vuur in het Rat Verlegh Stadion, waar Kowet het zelfs een fase lastig kreeg. Het opportunistische voetbal van NAC bracht weliswaar geen grote kansen, maar de Deventer ploeg liet veel ruimte, waardoor het constant onder druk bleef. Het aluminium kwam de ploeg zelfs te hulp.

VAR-moment redt Suray

Eén van de weinige kansen in het tweede deel was voor Edvardsen, toen Smit de bal goed neerlegde. De Zweed trof echter doelman Bielica. Die greep niet veel later eenvoudig in toen Kramer en Nauber gevaarlijk opdoken.

Een tackle van Suray werd vervolgens door de weifelende scheidsrechter Kooy als rood beoordeeld. NAC-spelers lachten, opstootjes volgden, en ongeloof heerste. De VAR haalde de leidsman naar het scherm, waarna hij zijn beslissing herzag. De NAC speler had een zo zware blessure gesimuleerd waardoor de KNVB afgevaardigde veel te emotioneel meeging in de Bredase sfeer.

Gelukkig voor Suray werd de overhaaste beslissing gecorrigeerd door ‘de collega’s in de caravan’. De Belg mist hierdoor niet de bekerfinale van volgende week in Rotterdam. Simonis haalde zijn aangeslagen maar opgeluchte flankspeler direct naar de kant.

NAC - Go Ahead Eagles | foto: Han Balk
NAC – Go Ahead Eagles | foto: Han Balk

Eindsignaal brengt opluchting

Langzaam maar zeker keerde de rust terug in het spel van de Deventenaren. NAC probeerde het nog wel, maar werd – op een gevaarlijk schot van Mahmutovic na – niet meer echt gevaarlijk

Paul Simonis was na afloop tevreden met de goed uitgespeelde treffer, maar betreurde het spel in de tweede helft. Er werd te snel gekozen voor de lange bal, waardoor het eigen opbouwspel verloren ging. Uiteindelijk was het gelijkspel een juiste afspiegeling van de verhitte strijd in Breda. Veel belangrijker: iedereen is ‘heel’ gebleven voor de bekerfinale volgende week in De Kuip. Daar kan vanaf nu alle focus op.

Onderstaand het gesprek dat streekzender Salland1 had met trainer Paul Simonis.

Vorig artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal – 12 en 13 april
Erik van Luttikhuizen
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Amerikaans bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij Salland1, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!