Het was een korte zomerstop voor Go Ahead Eagles na het winnen van de play-offs. Nog voordat de eerste bal weer rolde op het trainingsveld naast het stadion, werd de club opgeschrikt door groot nieuws. De geliefde voorzitter Kees Vierhouten overleed plotseling aan een hartstilstand. Dit verlies zorgde voor organisatorische uitdagingen, zeker omdat René Hake naar Engeland vertrok en vier sterkhouders de selectie verlieten.

De wereld stond even stil toen bekend werd dat de 51-jarige Kees Vierhouten was overleden. Hij liet zijn vrouw en vier kinderen achter, en zijn overlijden bracht diep verdriet bij familie, vrienden en de club die hij zo liefhad. Een indrukwekkend afscheid in het stadion volgde.

Gedenkplek Kees Vierhouten, foto: Han Balk

Uitdagingen op en naast het veld
De aandelen bleven tijdelijk in bezit van de familie, die Kees’ droom wilde waarmaken: de verbouwing van De Adelaarshorst. Jan Willem van Dop en Paul Bosvelt kregen hun handen vol, spitsuur op gebouw Larenstein. Naast de organisatorische veranderingen moest de selectie opnieuw worden opgebouwd. Vier kernspelers en de trainer vertrokken en het Europese treffen met het Noorse Brann Bergen stond al snel op de agenda.

Nieuwe gezichten binnen de selectie
Willum Willumsson vertrok naar Engeland om bij Birmingham furore te gaan maken, Jeffrey de Lange verkoos een avontuur in Frankrijk bij topclub Marseille en spelmaker Philippe Rommens verhuisde naar Hongarije om daar Champions League te gaan spelen met Ferencváros. Aanvoerder Bas Kuipers werd verkocht aan FC Twente. Nieuwe gezichten als Olivier Antman, Milan Smit, Calvin Twigt, Aske Adelgaard, Mathis Suray, Julius Dirksen en Jari de Busser kwamen daarvoor in de plaats.

Tekst gaat verder onder de foto..

Victor Edvardsen en Paul Simonis, foto: Marion Broeknellis

Ondankbare taak
De sterkhouders uit de as van het succes-elftal, de hoofdtrainer die een stap hogerop gaat; Maurice Steyn werd als ideale kandidaat benaderd, maar had uiteindelijk teveel noten op zijn zang. Oud-assistent Paul Simonis werd de verrassende opvolger van Hake en gaf aan te willen voortbouwen op het werk van zijn voorganger. Een bijna ondankbare taak op het eerste oog, met die geweldige eindspurt van het voorgaande seizoen nog vers in het geheugen.

Werken richt Brann thuis
Maar de aimabele trainer valt direct goed in de groep, een vrolijke en sociale wind blies hij door de groep samen met zijn staf. Richting het Europese treffen met de zwaarst mogelijke tegenstander, Brann Bergen, startte eind juni de eerste trainingen weer. Telstar, Almere, Union Saint-Gilloise, KAA Gent en Genk waren de opmaat richting 25 juli. Toen werd, de pas aangelegde, grasmat in de Adelaarshorst getest met een waar Europees treffen. Tegenstander Brann bevond zich midden in de competitie terwijl enkele spelers van Kowet nog geen 45 minuten in de benen hadden.

Tekst gaat verder onder de foto..

De startende elf in het thuisduel tegen SK Brann Bergen, foto: Henny Meyerink

Ware volksverhuizing
Toch was het een prima duel, zeker het eerste uur tegen de fysiek sterke Noren. GA Eagles kende de beste kansen, een doelpuntloos resultaat was een redelijke uitgangspositie voor de return. Wat zich in die zes dagen ontwikkelde was iets waar de club nog steeds trots op terugkijkt. Een ware volksverhuizing naar het Noorse Brann waar de rood-gele aanhang bezit nam van het havenkwartier en met een memorabele corteo naar het stadion trok. De daardoor gemotiveerde selectie startte fenomenaal aan de return. Tengstedt opende al snel de score en de Deventerploeg speelde Brann 40 minuten lang zoek.

Uit Europa ‘geknikkerd’
De enige kans van de Noren werd vlak voor de thee direct benut, waardoor er een vertekend beeld terug te zien was op het scorebord. Uiteindelijk moesten de mannen van trainer Simonis het onderspit delven tegen de fitte rood-hemden die de score omdraaiden en met 2-1 de Eagles uit Europa knikkerden. Enigszins teleurgesteld, maar zeker trots werd de focus verlegd naar Fortuna Sittard thuis, de eerste tegenstander tien dagen later in Deventer voor de nieuwe competitie.

Tekst gaat verder onder de foto..

Corteo in Bergen, foto: Henny Meyerink

Teleurstellende ouverture
Het werd een teleurstellende ouverture van een nieuw avontuur. Fortuna toonde zich taai en effectief met een 2-0 nederlaag als gevolg. Ook het uitduel in Tilburg ging met dezelfde cijfers verloren waarmee het team van Simonis zware tikken kreeg te verduren. Het middenveld was instabiel, Olivier Edvardsen werd gemist op de flank en achterin werden er teveel cruciale fouten gemaakt. Thuis tegen RKC startte Gerrit Nauber weer in de basis na zijn haroperatie, Stokkers in de punt van de aanval en Twigt op het middenveld. De nieuwbakken hoofdtrainer Simonis was nog duidelijk zoekende met zijn staf naar de ideale elf.

Intern advies
Tegen de Waalwijkers werd de eertse driepunter gehaald waarna bij Kampioen PSV met 3-0 werd verloren. Het interlandweekend werd gebruikt om de patronen in te slijten en intern advies op te halen bij technisch manager Paul Bosvelt. Die adviseerde een meer ervaren middenveld op te stellen, te weten Linthorst en Llansana. Ok mocht Jakob Breum het ‘op tien’ proberen met Adekanye en Antman op de flanken en Victor Edvardsen weer in de punt van de aanval. Het zou de ommekeer betekenen voor de club uit Deventer dat met 1-2 won in Rotterdam, maar met name indruk maakte tegen Sparta dat vorig seizoen nog boven de Deventer club eindigde.

Tekst gaat verder onder de foto..

Oliver Edvardsen op dreef tegen Heracles, foto: Henny Meijerink

Herboren selectie
Wat volgde was het thuisduel tegen Ajax, de Amsterdammers die decennia lang altijd wonnen van Kowet, kende de laatste zeven duels veel problemen met de Deventer formatie. Zo ook op 21 september waar Go Ahead Eagles met flair en brutaliteit de miljoenenformatie uit Amsterdam door de Adelaarshorst joeg. De ‘gebruikelijke VAR-mazzel’ aan Amsterdamse zijde voorkwam een terechte driepunter voor de herboren selectie van Simonis. Hij zag zijn team fitter worden en vertrouwen uitstralen. Door zijn aanpak was Victor Edvardsen plots effectief voor het elftal, ontpopte Breum zich als een schaduwspits en liet Antman in zijn speelminuten zien veel effectiever te zijn dan Bobby Adekanye.

Een speler die het verschil maakt
Wat volgde was een geweldige serie aan de hand van de Zweedse dribbelkoning Olivier Edvardsen. In Groningen zorgde, de van blessure terugkomende, vleugelspits voor het verschil in de 0-1 overwinning. Ook tegen Heracles toonde de Noor de ontbrekende schakel te zijn. Nadat Nauber voor de gelijkmaker had gezorgd floreerde ‘Olli’; hij werd gevloerd binnen de 16 en zette aansluitend zijn naamgenoot Victor én Stokkers vrij voor de keeper waardoor een 0-1 achterstand werd omgebogen in een daverende 4-1 overwinning. Een fris spelend Go Ahead Eagles speelde herkenbaar voetbal en heeft met Olivier Edvardsen een speler in huis die het verschil kan maken.

Tekst gaat verder onder de foto..

Wijst Paul Simonis Go Ahead Eagles de weg? Foto: Henny Meyerink

Terugblik in drie delen
Hamvraag voor mij, als auteur van deze drieluik; hoe goed is dit Go Ahead Eagles eigenlijk? De selectie lijkt behoorlijk gebalanceerd, spelers die onder Hake niet rendeerden zijn plots belangrijk in de huidige samenstelling en de gescoute talenten pakken massaal hun kans. Het gaat weer een mooi seizoen worden; ik kijk nu al uit naar 10 januari als Go Ahead Eagles in Sittard aftrapt voor de tweede helft van het huidige seizoen.

Eerder verscheen deel één van de terugblik op het Go Ahead Eagles-jaar. Later vandaag het afsluitende deel.

Vorig artikelSportkampen.com – Deventer Voetbal topscorer – week 49
Erik van Luttikhuizen
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Amerikaans bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij Salland1, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!