Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Jan Willem van Dop wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Vandaag is de laatstgenoemde weer aan de beurt!
Het is echt klaar nu
Laat ik beginnen ieder een goed 2022 te wensen, met name in goede gezondheid en hopelijk ook weer een beter sociaal jaar. Want ik voel, niet alleen bij mezelf, maar ook om me heen, dat we er wel klaar mee zijn. En dat is logisch: Er wordt al twee jaar ongelofelijk veel van ons allemaal gevraagd. Maar wat nu denk ik met name het geval is voor veel mensen, waaronder ik; het is ook allemaal niet meer te volgen. We dachten op de goede weg te zijn.
Vanaf het begin van het seizoen mochten we de stadions weer opengooien, eerst deels en later geheel. Helaas ging het niet goed met het aantal besmettingen en kwamen we ver boven het aantal dat de grens was; te weten 13.000 besmettingen. Op, volgens mij, dinsdag 9 november kregen we weer een persconferentie en daar werd gemeld dat cultuur, te weten cinema’s, theaters en schouwburgen mochten openblijven met het maximumaantal van 1.250 bezoekers (binnen) maar dat de voetbalstadions weer tijdelijk de poorten moesten sluiten (buiten). Ik geloofde niet wat ik hoorde. Gelukkig kwam er een vraag uit de zaal waarom de cultuur wel open kon blijven en voetbalstadions niet. Onze MP gaf het antwoord: “Omdat de cultuursector al zo hard geraakt was”. Later bleek zelfs dat het sluiten van de stadions niet gebaseerd was op een advies van het OMT.
Ik neem u even mee naar wat er twee weken daarvoor plaatsvond. We kregen te maken met bepaalde wanordelijkheden rond voetbalwedstrijden, na afloop van de wedstrijd NEC – Vitesse en tijdens MVV – Roda JC, waar, voor het eerst sinds jaren, de ME weer te zien was in een stadion. Natuurlijk werd onze belangenbehartiger de KNVB daarop aangesproken door voormalig minister Grappenhaus. Er moest een plan komen om dit gedrag aan te pakken, anders gingen de stadions dicht. Er werd een werkgroep geformeerd, waar ikzelf ook deel van uit mocht maken en we kwamen met wel tien (!) extra maatregelen die opgenomen werden in een brief die door minister Grapperhaus kon worden voorgelezen aan de Tweede Kamer. We dachten allemaal dat hiermee de zaak was afgedaan. De maatregelen werden breed gecommuniceerd en de KNVB met de Betaald Voetbal Organisaties namen de nieuwe maatregelen op in de draaiboeken en reglementen. Dit was in de week van 6 november…
Ik kan u zeggen dat de persconferentie van 9 november 2021 dan ook voelde als een dolksteek in de rug. Het eerste wat in mij opkwam was: Waarom hebben we dit allemaal gedaan? Toen ook nog eens bekend was dat het besluit de stadions te sluiten niet gebaseerd was op een advies van het OMT, werd het mij duidelijk. Het besluit was in de week van 6 november allang genomen. Ons werd aangegeven dat de maatregel van kracht was voor de periode van 13 november tot en met 4 december 2021. Helaas kwam op dat moment de nieuwe variant van corona aan het licht en werd het duidelijk dat de gestelde grens van 13.000 niet de enige factor was waar men naar keek, mede omdat men nog geen idee had wat deze variant zou gaan brengen. Dus vanuit die situatie begrepen we dat op 4 december 2021 de stadions niet open konden en dat ook de cultuur weer dicht moest. Gezondheid gaat voor alles. Dus alle begrip op dat moment.
Inmiddels zijn we een paar weken verder, blijkt dat weliswaar het aantal besmettingen tot op de dag van vandaag toeneemt, maar dat gelukkig het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op de IC daarmee niet in verhouding staan, en dus laag blijven. Vanuit gezondheids-persfectief goed nieuws. De zorg heeft het al heel erg te verduren gehad en we wilden zeker niet een situatie die zich vorig jaar had voorgedaan voor al die mensen die werkzaam zijn in de zorg. Maar als burgers blijf je het volgen en zagen we het effect van verschil in beleid in Europa. Mensen uit het oosten van het land gingen vertier zoeken in Duitsland en mensen uit het zuiden gingen naar België, want in die landen was alles open. In Spanje werd aangekondigd dat men niet meer wilde spreken over een pandemie maar corona ging zien als de griep. In Engeland werd voortdurend aangegeven dat men er alles aan wilde doen om niet weer in lock-down te gaan, met als gevolg dat stadions openbleven en wedstrijden tot en met vandaag worden georganiseerd met 50.000 man op de tribune.
En dat kan ook, want die evenementen worden geplaceerd georganiseerd in de buitenlucht en bovendien zijn de cijfers van het aantal besmettingen in stadions bekend. Voor uw beeldvorming: in de periode start seizoen 21/22, dus juli tot en met 13 november, hebben circa 50.000 man de Adelaarshorst bezocht en gaf de GGD ons aan dat zij slechts 8 besmettingen hebben kunnen traceren die in ons stadion zijn opgelopen, ofwel 0,016%. Dus dat zegt genoeg.
Vorige week zag ik op televisie de ondernemer in Geleen die samen met veertig andere ondernemers in Geleen de handen ineen hadden geslagen en aankondigden dat zij hun winkels op zaterdag zouden gaan openen, of het nog mocht of niet. Ze waren het zat. En terecht. Ik had bewondering voor die mevrouw die figuurlijk “ballen toonde” en de daad bij het woord voegde. En het had effect. Want één dag later, zelfs nog voor de persconferentie van afgelopen vrijdag, werd bekend dat niet essentiële winkels weer open mochten, wel op afspraak. Een dag later, ook nog voor de persconferentie, ging de afspraak voorwaarde er zelfs vanaf. Ook kwam er uit Valkenburg het nieuws dat de horeca open zou gaan. Weliswaar demonstratief, maar toch. Het kan dus blijkbaar wel. Een groot compliment naar de winkelier uit Geleen die blijkbaar de ogen heeft weten te openen in Den Haag dat het zo niet langer meer kon.
Ook wij kennen de groepsapp van algemeen directeuren Eredivisie. Ik gaf dit voorbeeld met daarbij de opmerking dat wat mij betreft het tijd werd dat ook wij het heft in eigen hand moesten nemen en niet meer moesten wachten op onze belangenorganisatie die voor het betaald voetbal optreedt als gesprekspartner met de diverse ministeries. Binnen twee dagen, ook nog voor de persconferentie van afgelopen vrijdag, waren we het eens en werd het statement naar buiten gebracht dat vanaf 28 januari 2022 onze stadions opengaan. Natuurlijk moeten we allemaal in overleg met onze burgemeester om te bezien hoe we de daad bij het woord kunnen voegen. En ook ik weet hoe lastig het is voor onze burgervaders in deze tijd. Natuurlijk is het niet zo dat we lijnrecht tegenover elkaar willen komen te staan. Ook onze burgemeester doet er alles aan om de horeca, cultuur en voetbalstadions weer verantwoord open te krijgen. Maar zij zullen Den Haag moeten overtuigen dat het zo niet langer kan. Ik heb daar nog steeds het volste vertrouwen in.
Dus zullen we de komende tijd het plan verder gaan uitwerken om vanaf 28 januari de stadions weer open te doen, al moet het demonstratief. Maar ik hoop dat dit niet zover hoeft te komen en dat we spoedig een bericht krijgen uit Den Haag dat horeca, cultuur en voetbalstadions weer opengaan. En laat duidelijk zijn: vanaf de persconferentie van 12 november 2021 had ik de voorwaarden, waarop dat zou kunnen, al klaar en gecommuniceerd en gedeeld met beleidsbepalers die hier mogelijkheden in zagen. Ofwel: zonder uit-publiek (vanwege de reisbewegingen), met testen voor toegang, met mondkapje, desnoods wedstrijden alleen op zaterdag en zondag tot 18:00 uur en desnoods de stadionhoreca gesloten. Die voorwaarden staan wat mij betreft nog steeds. Want het gaat ons om de mensen, de supporters, die we graag weer in de stadions willen terugzien. Zij hebben echt al te lang geen invulling kunnen geven aan hun passie, hun club kunnen supporten.
Echt mensen, het is klaar nu.