Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.
De weg naar 34 punten is nog lang
De tweede transferperiode van januari zit erop. Twee spelers weg: Yacine Bourhane en Warner Hahn. Deze laatste kon helaas niet tegen zijn verlies en was verontwaardigd dat zijn plaats onder de lat ingenomen werd door zijn concurrent Andries Noppert. Persoonlijk vond ik Hahn geen sterke keeper. Hij was op de groene grasmat een twijfelaar. Een goede doelman moet leiding geven aan de verdediging en in het strafschopgebied moet hij heersen zowel op de grond als in de lucht. Hij deed dit vooral op de doellijn. Mijn oude keeper Nico van Zoghel zou zeggen: ‘Hij is een doelverdediger die met de bretels vastzit aan de doelpalen’. Een keeper moet gedurende het hele seizoen zeker 7 tot 9 punten voor de ploeg pakken. Dit deed hij niet. Hij kostte ons echter punten.
De rood/gele supporters kunnen wel twee nieuwe spelers verwelkomen. Kees van Wonderen kende Nick Hengelman nog uit zijn FC Twente tijd. Tot aan het einde van het seizoen mag hij de bank warm houden. De aankoop Evert Linthorst vind ik zelf geen verrassing. Veel insiders binnen het betaalde voetbal hadden hem op het lijstje staan in de periode dat hij voor VVV Venlo speelde. Deze ‘box-to-box speler’ kan een waardevolle aanwinst zijn.
Meer nieuwe gezichten zaten er niet in. Met een scorende spits had ik meer vertrouwen gekregen op eredivisiebehoud. Zeker na de nederlaag in Groningen tegen de FC. De aankoop van Oosting (nu Willem II en zondag 2 doelpunten) was boven het budget dat Kroes voor ogen had. Dit is mijns inziens wel te begrijpen, want de machtsverhoudingen in Nederland zijn zoek. Ajax en PSV zijn samen in Nederland verantwoordelijk voor bijna 3/4 van alle investeringen in transfersommen. De rest van de clubs in de eredivisie blijven wel heel ver achter. Vooral de bvo’s in het linker rijtje investeren nauwelijks in transfersommen. Ze vissen allemaal in dezelfde vijver met koopjes, huurlingen, transfervrije- en jeugdspelers. Ook de salarissen verschillen weinig zodat de strijd om de degradatie nog niet te voorspellen is.
Zolang er bij clubs zoals GAE geen structurele inkomstenstroom uit transfers op gang komt, kunnen de desbetreffende clubs het zich niet veroorloven om de investeringen substantieel te verhogen. Daarom is een goed scoutingapparaat voor een club als Go Ahead van levensbelang. Zolang de transfersommen van verkochte spelers (Beukema en Gorter vorig seizoen) niet voor een groot gedeelte naar het spelersbudget gaan, zal de Deventer Trots jaarlijks moeten vechten om niet te degraderen.
Om de nederlaag van zondag te verwerken, ga ik deze week maar eens uitwaaien aan de kust. Om het hoofd van de selectie schoon te maken, zou dit ook nuttig kunnen zijn om weer vrij te gaan spelen zoals in het begin van dit seizoen.