Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.
Wat is het toch heerlijk voor een team om een goede en zelfverzekerde keeper te hebben op het veld. Mocht er onverhoopt dan toch door de tegenstander een gaatje zijn gevonden in de defensie, staat er gelukkig voor ons Kowet nog een doelman stand-by als een ‘soort veste’ ; een laatste middel om alsnog een goal te voorkomen. Vol bravoure, met soms katachtige reddingen, goed meevoetballend en een tikkeltje arrogant kauwend op een stukje kauwgum, staat hij dit seizoen in het doel van ons Kowet. Jay Gorter. De nog maar twintig jarige goalie is in mijn ogen, samen met Sam Beukema en Julliani Eersteling (heel blij met zijn contractverlenging trouwens, zeer goede zet van het bestuur) dé revalatie van Go Ahead Eagles tot nu toe. In 8 wedstrijden heeft Jay al 6x de nul vastgehouden!!! Ben er heilig van overtuigd dat Jay het record ‘het vaakst de nul vastgehouden’ als doelman van Kowet gaat verbreken. Na een half eeuw betaald voetbal in Deventer is Remco Pasveer nog steeds de recordhouder door 15 x de nul vastgehouden te hebben in 36 wedstrijden in het seizoen 2009/2010.
In de laatste wedstrijd, jongstleden tegen Eindhoven, hield Jay Gorter wederom zijn doel schoon, door grote kansen van Eindhoven in het eerste half uur te pareren. Want als Eindhoven op 0-2 voorsprong was gekomen, hadden wij zeker niet mogen klagen. Met hun rappe buitenspeler op links werden zij constant gevaarlijk rondom de 16 van ons Kowet. Naarmate echter de wedstrijd vorderde, werd Kowet ook beter en kreeg het kansen, wat uiteindelijk resulteerde in een mooi openingsdoelpunt. Weer werd er uit een dode spelmoment gescoord, ditmaal door de sterk spelende Sam Beukema. Ondanks dat we met klinkende cijfers wonnen (3-0), was het wel wat geflatteerd, maar als Kowet-supporter hadden wij er natuurlijk maling aan. Ook prachtig was dat ‘opa’ Mulenga scoorde bij zijn debuut voor Kowet. Respect voor deze man, om op zijn leeftijd nog dit avontuur aan te gaan aangezien deze competitie fysiek veel van een voetballer vergt.
Maar deze overwinning was vooral aan onze keeper te danken, want vergeet alsjeblieft niet dat een keeper tussen de drie aluminium palen de ‘last man standing’ is. Ook al pak je als doelman in een wedstrijd alle ballen uit de kruising, als je dan toch onverhoopt 1 grote fout maakt waardoor de uitslag nadelig beïnvloed wordt, worden alle reddingen weer vergeten en ben jij de kop van Jut. Daarom moet je als keeper een olifantshuid hebben en een beetje gek en een soort van einzelgänger zijn, want anders redt je het eenvoudigweg niet. In een korte tijdsbestek en op soms zeer kleine afstanden dé juiste beslissing maken welke hoek je moet duiken om weer eens een kanonschot tegen te houden. Deze zware opgave is ook niet altijd gemakkelijk hè. Ga er maar staan hoor. Boh. Als je als keeper een ‘Roberto Carlosje’ of een ‘bananenflanke’ op je af ziet afkomen, moet je erg goed zijn om die bal toch nog te kunnen pakken. Met soms wel snelheden van boven de 100 km per uur en met magisch gecurvde technieken worden er ballen op een keeper afgevuurd waar je U tegen zegt. En natuurlijk moet je soms een engeltje op de lat hebben, dat helpt een keeper ook weleens om te groeien in een wedstrijd.
Als goede goalie moet je er altijd staan om hoge ballen te pakken of juist weg te stompen, dan weer als één of andere katachtige een lijnkeeper zijn om de bal met een reflex weg te houden uit het mandje. Even later weer als meevoetballende ‘keep’ met de juiste snelheid de bal weer afspelen. Hij moet het spel dus kunnen lezen en instructies geven aan zijn verdedigers. Kortom, ‘je moet van alle markten thuis zijn’ om deze belangrijkste positie op het veld te kunnen bekleden. En dit gaat Jay Gorter tot nu toe goed af: het vertrouwen spat er echt van af bij deze jongen. Hij staat op het veld alsof hij al jaren dé nummer 1 is bij ons Kowet.
Vele keepers hebben verder ook prachtige bijnamen in het betaalde voetbal, hetzij door hunnie uiterlijk hetzij door heroïsche reddingen of door één of andere ervaring die ze hebben megemaakt. De Beer uit de Meer of de Bolle van Zwolle werd Piet Schrijvers genoemd vanwege zijn ‘goddelijke’ lichaam, Ed de Goey werd Ed Konijn genoemd omdat hij echt nooit lachte en mooie voortanden had. Eddy Treytel werd de Meeuw genoemd daar hij ooit tijdens een wedstrijd van Feyenoord een meeuw uit de lucht trapte met een welgemikt schot. Edwin van de Sar was Flappie of Dombo vanwege zijn mooie grote schotels aan beide kanten van zijn hoofd, en kennen jullie de Sliert van de Vliert nog?? Jan van Grinsven van Den Bosch was dat, een ietwat slungelige lange rooie keeper van FC Den Bosch.
In Deventer hadden wij in het begin van de 20ste eeuw, De Leeuw van Deventer oftewel Leo Halle. En ook hadden wij Jan Jongbloed als de Vliegende Hollander op goal staan. Als straks Jay Gorter het record met de meeste ‘clean sheet’ van Kowet gaat verbreken, krijgt hij van mij de bijnaam ‘het fenomeen van Kowet één’. Het is een feit dat men op geen enkele wijze een wedstrijd kan winnen als een keeper niet verslagen wordt. Daarom begin je als team al met een voorsprong als je een goede en zelfverzekerde keeper achter de defensie hebt staan. Wij hebben gelukkig Jay Gorter, hopelijk vanaf volgend jaar ‘het fenomeen van Kowet 1’. Op moment van het schrijven van deze column ook de minst gepasseerde doelman van de eerste divisie met maar 6 tegengoals! Daar mag men best trots op wezen in Deventer, ondanks dat het getoonde spel niet altijd goed is. Daarentegen mogen we ook niet vergeten dat het team volop in ontwikkeling is. De fundering (de verdediging incl. de keeper) staat onderhand fier overeind, nu nog puzzelen om de rest ook goed op elkaar af te laten stemmen en je hebt dan hopelijk een mooie toekomst voor de boeg, soms is het even nodig om voetballers een spiegel voor te houden met als doel iedereen weer op scherp te zetten. En soms helpt het.